Naslovnica Često postavljana pitanja ALU i PVC stolarija Koja je razlika između PVC i ALU stolarije?
Koja je razlika između PVC i ALU stolarije?

Detaljnije informacije o svakoj od ove dvije vrste stolarije, sa svim tehničkim informacijama i području primjene, možete pronaći u dijelu "Proizvodi" na ovoj Web stranici.

Ukratko rečeno, PVC stolarija je zbog svojih karakteristika prikladnija za stambene prostore, a ALU bravarija za poslovne prostore.

PVC stolarija za stambene prostore ima bolji odnos "kvalitet-cijena", dakle za manje novca dobijete potreban kvalitet. Naravno, ovo govorimo sa aspekta PVC profila koje mi koristimo u našoj proizvodnji, a ne za PVC profile generalno. Ukoliko se odlučite za ALU stolariju, moraćete odvojiti više novca za isti obim radova, a da pri tome kvalitet bude tek približan PVC varijanti. 

PVC stolarija se u narodu često dijeli i prepoznaje po broju komora koje sam PVC profil ima. Tako se često može čuti izraz "petokomorna", "šestokomorna", pa čak i "sedmokomorna" PVC stolarija. Ovaj elemenat ima svoj značaj u ocjeni kvaliteta PVC profila, ali je pogrešno smatrati ga najvažnijim. Tako je, na primjer, debljina vanjske stijenke PVC profila, one koja je izložena vremenskim utjecajima, daleko važnija od broja komora u unutrašnjosti profila. Isto tako, sam hemijski sastav PVC-a od kojeg je profil izrađen, predstavlja možda najvažniji elemenat koji određuje da li će vremenom Vaš prozor požutjeti, ispucati i izgubiti svoje prvobitno svojstvo i izgled.

Analogno tome, kod aluminijskih profila, često se čuje izraz "hladni profil" ili "topli (termo) profil". Ovo zaista predstavlja jednu od osnovnih podjela kod ALU profila od kojih se izrađuje ALU stolarija, a više tehničkih detalja na ovu temu možete pronaći na našoj stranici u dijelu koji se bavi ALU bravarijom. Kod ALU profila nije uobičajena podjela prema broju komora od kojih je sam presjek profila formiran.