Naslovnica Proizvodi Garažna vrata općenito
GARAŽNA VRATA - U završnoj fazi uređenja Vašeg doma, sigurno ćete početi razmišljati o garažnim vratima koja će biti u skladu sa modernom stolarijom koju ste ugradili. Ovdje Vam možemo ponuditi nekoliko rješenja sa vizuelnog i funkcionalnog aspekta. Prva dilema koju treba otkloniti jeste da li ići na varijantu "sekcionih" ili varijantu "rolo" vrata. Osnovna razlika između ova dva tipa jeste u vrsti ispune i načinu otvaranja: Sekciona vrata se izrađuju od termo-izolacionih panela (sekcija) debljine oko 40mm i visine oko 500mm, pri čemu se kompletna ispuna prilikom otvaranja podiže u položaj ispod stropa garaže. Za standardna kućna garažna vrata obično je potrebno 4 do 5 sekcija. Kod rolo vrata ispuna se izvodi od termo-izolacionih lamela (kao kod prozorske roletne) dimenzija 75x18 mm, a prilikom otvaranja, nanizane lamele se namotavaju na osovinu koja se nalazi iznad otvora vrata sa unutrašnje strane. Sekciona i rolo vrata imaju svoju primjenu i kod industrijskih objekata, poslovnih objekata i radionica, pri čemu se u tom slučaju koristi termin "industrijska vrata".

Kod sekcionih vrata postoje dvije vrste panela: paneli sa reljefnom pravougaonom mustrom i ravni paneli koji kao mustru imaju horizontalne linije. Za potrebe određenih namjena i objekata ispuna sekcionih vrata može se izvesti i sa pleksiglasom.

Sekciona vrata, za razliku od rolo vrata imaju mogućnost ugradnje dodatnih pješačkih jednokrilnih vrata.

Sekciona vrata možemo Vam ponuditi u verziji sa motorom i daljinskim upravljanjem ili verziji bez motora odnosno na ručni pogon (podizanje rukom ili pomoću lančanika).

Rolo vrata, sa druge strane, isporučujemo isključivo sa motorom i daljinskim upravljanjem, te kurblom za podizanje vrata ručno i u slučaju nestanka struje.

Vrata pogonjena motorom mogu se koristiti i bez daljinskog upravljača, pri čemu se instalira taster za aktivaciju motora.

U ponudi za obje vrste vrata imamo tri standardne boje: bijela, smeđa i siva. Postoji mogućnost isporuke i u nekoj drugoj boji, uz određenu doplatu.

Potrebno je napomenuti da svaki tip vrata iziskuje određene tehniče uslove za ugradnju, tako da je preporučljivo da prije kupovine vrata i određivanja vrste vrata stručno lice pregleda uslove i građevinski otvor na licu mjesta.

Ono što je bitno naglasiti jeste da mi izrađujemo garažna vrata prema tačnoj dimenziji Vašeg građevinskog otvora, dakle ne morate prilagođavati otvor nekoj od standardnih dimenzija vrata koja se mogu kupiti na tržištu.

Rezimirajući gore navedeno, možemo navesti nekoliko dostupnih varijanti sekcionih i rolo vrata:

  • Kućna sekciona garažna vrata (sa ili bez motora, sa pravougaonom mustrom, ravnim panelima ili pleksiglasom)
  • Industrijska sekciona vrata (sa ili bez motora, sa pravougaonom mustrom, ravnim panelima ili pleksiglasom)
  • Kućna rolo vrata (sa motorom i kurblom)
  • Industrijska rolo vrata (klasična ili "brza")